Fascia Training voor meer flexibiliteit, souplesse en vitaliteit. Logan J. Davisson
Читать онлайн книгу.ion>
Fascia Training voor meer flexibiliteit, souplesse en vitaliteit:
Hoe u uw fasciën in topvorm krijgt!
(10 minuten fascia training plan voor thuis)
Verveelvoudiging, vertaling, verdere bewerking of soortgelijke handelingen voor commerciële doeleinden alsmede doorverkoop of andere publicaties zijn zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan.
Copyright © 2018 - Logan J. Davisson
Alle rechten voorbehouden.
Wat zijn fascia en welke invloed hebben ze op mijn gezondheid
Zelfklevende en geharde fascia - Oorzaak van veel klachten
Voor wie fasciale training optimaal is
Waarom is lichaamsbeleving zo belangrijk
Oefeningen voor een betere perceptie van het lichaam
Oefeningen voor wederopstanding met elasticiteit
Sensorische Verfijning Oefeningen
Belangrijke tips voor een gezonde fascien
Fascia training voor meer flexibiliteit, souplesse en vitaliteit - Hoe u uw fasciën in topvorm krijgt
Wist u dat ongeveer 20 kilogram van ons lichaamsgewicht te wijten is aan fascie? Zeker niet, want slechts weinigen van ons hebben tot nu toe veel nagedacht over de fasciën. Feit is echter dat deze witte gaas verbindt alle componenten in ons lichaam als een gaas. Door bewegingsarmoede, overbelasting, verkeerde houding en natuurlijk ook door ouderdomsslijtage kan fascia aan elkaar plakken.
Regelmatige fascia training maakt niet alleen de spieren los, maar maakt de fascia ook flexibeler, omdat de oefeningen bijdragen aan een beter glijvermogen en elasticiteit.
Fasciale training kan ook thuis worden gedaan. Het enige wat je nodig hebt is een paar minuten tijd, een fasciënrol en natuurlijk een grote wens om weer flexibeler en pijnlozer te worden. Zin in een fasciale training? Geweldig, dan beginnen we met de belangrijkste informatie over fasciën, zodat de oefeningen later efficiënt kunnen worden uitgevoerd!
Wat zijn fascia en welke invloed hebben ze op mijn gezondheid
Eenvoudig gezegd zijn fascie zeer fijne bindweefselhuiden die onze spieren omringen. Ze zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam, maar ook in het vlees van dieren en in de plantenwereld.
U kent zeker de fascie van de vleesbereiding, want u heeft de harde witte schil van uw rauwe biefstuk meerdere malen moeten verwijderen.
Fascia is een Latijnse term die vertaald kan worden als bundel of band. Zonder dit weefsel zou ons lichaam helemaal niet levensvatbaar zijn, omdat het overal is en het niet alleen zijn vorm geeft, maar ook verantwoordelijk is voor stabiliteit.
De fascie bedekt niet alleen onze spieren, maar al onze organen, botten en zenuwen. Ze smelten naadloos samen als een netwerk en hebben zenuwuiteinden. Daardoor hebben ze ook een grote invloed op het vegetatieve zenuwstelsel.
Fascia heeft ook een significante invloed op de lymfe, omdat de lichtgele vloeistof wordt afgevoerd tussen de fasciale bindweefsel. Via de lymfe worden afbraakstoffen naar de cellen getransporteerd of worden de afbraakproducten afgevoerd. Het transport van de vloeistof wordt ondersteund door elke beweging van de spieren. Onze mobiliteit is dus nauw verbonden met de fascie. Echter, ze kunnen ook verharden en verkorten als gevolg van factoren zoals ziekte, stress of gebrek aan lichaamsbeweging, zoals ze worden getransformeerd in ons organisme.
De fascie bevat de meeste zenuwcellen en receptoren die zintuiglijke gewaarwordingen in onze hersenen opwekken. Dit is ook de reden waarom dit weefsel kan worden vergeleken met een zintuiglijk orgaan. Fascia zorgt voor kracht door trekspanning, die vervolgens door het lichaam wordt overgebracht. Hoe elastischer of gezonder ze zijn, hoe meer kracht of energie kan worden overgedragen. In principe zijn ze ook verantwoordelijk voor onze lichaamsvorm, omdat ze zich aanpassen aan de bijbehorende spanningen en daardoor onze basismatrix veranderen.
De fasciën bestaan onder andere uit water, lijmen en collageenvezels die voor elasticiteit zorgen. Ook kan het weefsel indien nodig onze organen verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Fascia kan in principe worden onderverdeeld in drie groepen, oppervlakkige, diepe en viscerale fascia.
Oppervlakkige fascie
Deze groep is aanwezig in het onderhuidse weefsel en bestaat uit vet en los weefsel. Ze zijn in staat om water en vet op te slaan, verbinden weefsels en organen en hebben ook een belangrijke bufferfunctie.
Diepe fascie
Deze fasciesoort komt in elke spier voor en scheidt de spiervezels, zodat ze niet tegen elkaar aan schuren. Ze hebben de meeste vezels en omsluiten ook gewrichten en botten. De diepe fascie omvat ligamenten, pezen en peesplaten, evenals de gewrichtskapsels. Omdat ze receptoren bevatten, kunnen ze reageren op temperatuurschommelingen of chemische en mechanische prikkels.
Viscale fascia
Deze categorie omvat het buikvlies, het hartzakje, de hersenvliezen en het borstvlies uit onze longen. Zij zijn verantwoordelijk voor de inbedding van de hersenen en onze inwendige organen, waardoor de viscerale fascia hier dubbellaags is.
Aangenomen wordt dat ongeveer 20 kilogram van ons lichaamsgewicht "enige" fascie is. Een ongelooflijk hoog aantal, gezien het feit dat de meesten van ons er niets van wisten. De fascia kan op verschillende manieren getraind of gemanipuleerd worden.
Zelfklevende en geharde fascia - Oorzaak van veel klachten
De fascie kan om verschillende redenen aan elkaar kleven. Ze hebben genoeg beweging nodig om elastisch en stabiel te blijven. Ze kleven samen bij gebrek aan beweging, maar ook bij overbelasting, omdat dit hun zweefvermogen vermindert.
Spierpijn kan dus ook het gevolg zijn van een verstoorde fascie, omdat overbelasting fijne scheurtjes in het weefsel veroorzaakt, die vervolgens een ontsteking veroorzaken. Zoals gezegd passeren niet alleen bloedvaten de fascie, maar ook lymfevaten, omdat de vloeistof de belangrijke voedingsstoffen transporteert. Daarom is ons lymfatisch systeem ook afhankelijk van lichaamsbeweging.
Als de spieren gespannen blijven, is er geen voldoende toevoer van voedingsstoffen meer in de pijnlijke gebieden zoals rug of nek. Fibrinogeen speelt ook een belangrijke rol in de fascie. Dit is een bloedstollingsfactor die zich ophoopt in het weefsel wanneer er een lymfecongestie is en wordt omgezet in fibrine.
Fibrine is echter verantwoordelijk voor de wondgenezing, omdat het