Языковой и культурный плюрализм. Непрерывное переосмысление идентичности. Сборник статей
Читать онлайн книгу.auz dezvoltă abilitățile studenților de a înțelege discursul oral și devine un suport substanțial în îmbogățirea vocabularului lor. Un aspect esențial este că exercițiile audio, practicate cu consecvență, îi ajută pe studenți să dobândească o pronunție cât mai aproape de pronunția românească nativă, fără vreun accent importat din limba maternă. Mai mult, îi sprijină în însușirea și utilizarea corectă a construcțiilor lexicale, gramaticale și sintactice naturale ale limbii străine pe care o studiază.
În capitolul al 3-lea, Ludmila Braniște abordează subiectul amplu al activităților de învățare din domeniul românei ca limbă străină. Ridică probleme cheie legate de procesul de predare, învățare și evaluare în universitățile românești. Este cunoscut faptul că dobândirea de competențe în limba română în cadrul anului pregătitor oferă studenților străini atât posibilitatea de a se adapta la noul mediu sociolingvistic, cât și oportunitatea de a dobândi profesia aleasă. Din punct de vedere teoretic, predarea în scopuri speciale are două aspecte: lingvistic și metodologic. Aspectul lingvistic include materialul lexical și gramatical, selecția de texte cu conținut științific, comunicativ, informativ, problematic și interactiv. Aspectul metodologic se referă la organizarea materialului selectat, la secvențierea textelor, la testarea competențelor și abilităților lingvistice. învățarea vocabularului specializat este un proces minuțios care necesită multă perseverență din partea studenților noștri.
Studiul Luciei Ispas este dedicat analizei jocului ca activitate dirijată și ca metodă didactică. De cercetarea jocului ca metodă de predare-învățare s-au ocupat, diacronic, numeroși specialiști care au demonstrat importanța utilizării lui în procesul instructiv, la toate nivelele de studiu și pentru toate categoriile de vârstă ale cursanților implicați. Există strategii prin care această activitate distractivă se poate transforma, atunci când este manipulată pedagogic, într-un eficient instrument, utilizabil în momente precise ale parcursului didactic la clasă și în scopuri clar definite. Jocurile se dovedesc extrem de productive în cadrul orelor de comunicare orală/ scrisă în limba română din cadrul Anului Pregătitor, mai ales în ceea ce privește însușirea de noi structuri lexicale.
În cel de-al 5-lea capitol, Cristina-Valentina Dafinoiu urmărește utilizarea resurselor online în predarea limbii române ca limbă străină și reprezintă analiza de conținut și de formă a unei resurse de învățare a limbii române ca limbă străină regăsită în cadrul proiectului QUILL, și anume Vorbiți românește. La doctor. în egală măsură a urmărit progresul studenților în achiziția unui limbaj medical de bază prin însușirea vocabularului propus de resursa de învățare.
Secțiunea continuă cu cel de-al 6-lea capitol, lucrarea Dianei Rînciog. Autoarea efectuează un studiu de caz conceput în urma aplicării resursei online “Povești în jurul lumii – Salutări din România”. Resursa este destinată învățării limbii române de către străini. Autoarea evidențiază progresul studenților Programului de An Pregătitor de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, în urma aplicării utilizării resursei la curs. Progresele sunt urmărite atât la nivel lexical, gramatical, cât și cu privire la cunoștințele de cultură și de civilizație românească. De asemenea, cercetătoarea subliniază punctele forte și analizează deficiențele materialului aplicat la curs, propunând îmbunătățiri și completări ale conținutului acestuia.
Aliona Zgardan-Crudu încheie secțiunea, cu capitolul al 7-lea, în care analizează aportul formativ cu care cursurile opționale vin în structurarea ariei curriculare ce include obiectul de studiu „Limba și literatura română”. De asemenea, caracterul lor interdisciplinar, importanța lor în formarea competențelor pe care societatea le așteaptă din partea absolventului de gimnaziu/ de liceu. Dincolo de existența unei bune baze materiale în școală, înrolarea în cursurile opționale solicită ghidarea elevilor în procesul de selectare a domeniilor dorite, cu ajutorul părinților și al profesorilor bine pregătiți, interesați de formarea unor personalități creative, inteligente, flexibile, apte să se integreze cu succes în societate.
Materialele publicate în această colecție reflectă punctul de vedere al autorilor. Responsabilitatea pentru conținutul științific și etic al articolului revine în întregime autorului său.
În încheiere, dorim ca acest volum de studii tematice să constituie nu doar o nouă oportunitate pentru a cunoaște rezultatele muncii științifice a autorilor publicați, ci și un prilej favorabil către contactul eficient între oameni și idiomuri, atât de necesar acum, în spiritul ideii unei lumi contemporane unite.
De asemenea, dorim să exprimăm expresia gratitudinii noastre către conducerea Editurii Aletheia, Domnului Director General Igor Aleksandrovici Savkin și tuturor membrilor echipei redacționale pentru eforturi, solicitudine și bună cooperare.
Ludmila Braniște, Gina Nimigean,
Ivana Ivanic
Раздел 1. Secțiunea I
Литературоведение. Teoria literaturii. Literatură
Глава 1
Рефлектирующий герой в русской литературе и советском кино (ОТ Онегина и Обломова к Зилову)
Владимир БРАЖУК,
Бельцкий государственный университет имени Алеку Руссо, Бельцы
Аннотация. В статье исследуется рефлектирующий герой в пьесе Александра Вампилова «Утиная охота». Прослеживается связь данного героя с литературным типом «лишнего человека», открытым в XIX веке и отсылающим к таким героям русской литературы, как Онегин, Печорин, Бельтов, Рудин, Обломов. Выделяются характерные особенности исследуемого литературного типа в пьесе «Утиная охота» и в фильме «Отпуск в сентябре», подробно рассматривается сюжетообразующая функция «замещения» в анализируемом произведении.
Ключевые слова. Герой, образ, тип, характер, «лишний человек», Евгений Онегин, Илья Обломов, Виктор Зилов, Александр Пушкин, Иван Гончаров, Александр Вампилов, Никита Михалков, Олег Даль, Виталий Мельников.
Eroul reflexiv în literatura rusă și cinematografia sovietică (de la Oneghin și Oblomov la Zilov)
Rezumat. în lucrare este examinat personajul reflexiv din piesa lui A. Vampilov „Vânătoarea de rațe”. Autorul pornește de la tipologia literară a „omului de prisos”, revelat la începutul secolului al XIX-lea de A.S. Pușkin în romanul „Evgheni Oneghin” și dezvoltat prin personaje ale literaturii ruse precum Peciorin, Beltov, Rudin, Oblomov. Autorul surprinde trăsăturile caracteristice ale tipului literar cercetat în piesa „Vânătoarea de rațe” și în filmul