Μάκβεθ. Уильям Шекспир

Читать онлайн книгу.

Μάκβεθ - Уильям Шекспир


Скачать книгу
αρχαίοι ποιηταί και «ο νεώτερος ήντλησαν επίσης εις την αυτήν αέναον πηγήν πάσης ποιήσεως» (Shakespeare et al Antiquité τόμ. Β' σελ. 16).

      Αλλ' εις τον έλληνα αναγνώστην παρέχουσι διπλούν ενδιαφέρον οι τοιούτοι παραλληλισμοί· τούτο δ' έστω η απολογία μου διά τας τοιούτου είδους παραθέσεις εις τας σημειώσεις ταύτας.

      15

      Ο αστεϊσμός ούτος του θυρωρού θεωρείται ως αναγόμενος εις το στενόν των Γαλλικών περισκελίδων της εποχής εκείνης. Ο ράπτης ο δυνάμενος να υποκλέψη ύφασμα εξ αυτών ηδύνατο να θεωρηθή επιτήδειος τω όντι περί το κλέπτειν.

      16

      Most sacrilegious murder hath brok ope the lord's anointed temple, and stole thence the life of the building.

      Το παράδειγμα τούτο της αλληλουχίας των μεταφορών, ήτις χαρακτηρίζει ιδίως εν τω δράματι τούτω το ύφος του Σαικσπείρου, και των ανυπερβλήτων συχνάκις δυσκολιών προς τας οποίας έχει να παλαίση ο μεταφραστής, τινές των σχολιαστών θέλησαν να είπωσιν ενταύθα λογοπαίγνιον (temple μήνιγξ και ναός). Ο ποιητής αινίττεται κατ' αυτούς, το χωρίον της προς Κορινθίους επιστολής: «Υμείς γαρ ναός Θεού εστέ ζώντος» ς. 16 και το Βασιλειών Α' ι': «και τούτο σοι το σημείον ότι έχρισε σε Κύριος επί κληρονομίαν αυτού εις άρχοντα». Τοιαύτα τεκμήρια της αναγνώσεως των ιερών Γραφών συχνάκις ευρίσκει τις εις τα έργα του Σαικσπείρου.

      17

      Η υπερβολή των εκφράσεων μαρτυρεί το ανειλικρινές της λύπης του Μάκβεθ.

      18

      Η κοινή εξήγησις ενταύθα είναι ότι η Λαίδη Μάκβεθ πράγματι λιποθυμεί, μη αντέχουσα επί πλέον εις του νευρικού συστήματος την έντασιν. Επί του θεάτρου, εν Αγγλία, φέρεται έξω της σκηνής υπό των θαλαμηπόλων αυτής, αίτινες παρουσιάζονται εν νυκτερινή ενδυμασία, ωσεί αίφνης αφυπνιθείσα.

      «Ενώ η Λαίδη Μάκβεθ λιποθυμεί, ο μεν Βάγκος και ο Μακδώφ ανησυχούσι «περί αυτής, ο δε Μάκβεθ διά της αδιαφορίας του φαίνεται ως θεωρών «προσποιητήν την λιποθυμίαν. Αλλά παρατηρητέον ότι, κατά την περίστασιν «ταύτην, κακούργος απεσκληρυμένος ήθελεν επιδείξει έκπληξιν και «ανησυχίαν, προς αποφυγήν της τοιαύτης εξηγήσεως της αδιαφορίας του. Ο «Μάκβεθ δεν είναι εισέτι ικανώς κύριος εαυτού, όπως προσποιηθή τούτο.» (Malone).

      19

      and under him my Cenius is rebuked, as it is said Mark Antony's was by Cesar.

      Ανάγονται ταύτα εις τον βίον του Αντωνίου. Η αγλικήν Πλουτάρχου μετάφρασις, ως εκ πολλών τεκμηρίων γίνεται δήλον ότι ήτο προσφιλές του Σαικσπείρου ανάγνωσμα. Ιδού το χωρίον εις το οποίον αναφέρονται οι άνωθι στίχοι: «Ην γαρ τις ανήρ συν αυτώ μαντικός απ' Αιγύπτου των τας «γενέσεις επισκοπούντων, ος είτε Κλεοπάτρα χαριζόμενος, είτε χρώμενος «αληθεία προς τον Αντώνιον, επαρρησιάζετο λέγων την τύχην αυτού, «λαμπροτάτην ούσαν και μεγίστην, υπό της Καίσαρος αμαυρούσθαι, και «συνεβούλευε πορρωτάτω του νεανίσκου ποιείν εαυτόν. Ο γαρ σος, έφη, «δαίμων τον τούτου φοβείται και γαύρος ων και υψηλός, όταν η καθ' «εαυτόν, υπ' εκείνου γίνεται ταπεινότερος εγγίσαντος και αγενέστερος» (κεφ. λγ')

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
Скачать книгу