Dels orígens a l'abolició. AAVV

Читать онлайн книгу.

Dels orígens a l'abolició - AAVV


Скачать книгу
com una comissió depenent de les corts, fins a la conversió en el conjunt d’institucions executives valencianes, on s’inclouen les mateixes corts que l’originaren. En el present treball perfilarem aquells canvis que es produïren al si de la Diputació del General del Regne de València durant el primer segle d’existència, parant especial atenció als rostres que conformaven la seua realitat quotidiana: el funcionariat. Amb l’anàlisi de les funcions de cadascun dels components de la institució, ens serà possible percebre l’esbós de les actuacions de la institució i el rerefons de la seua influència real en el segle XV valencià.

      1. La independència de la Diputació del General del Regne de València

      2. Cròniques de la feina oculta

      La Diputació del General del Regne de València va ser concebuda en actes de les corts com un instrument fiscal del rei i dels mateixos estaments. Sota aquesta premissa, l’activitat de la institució no tenia cap misteri més que aquells que suscitaren els arrendaments, anuals o triennals, dels drets de les generalitats i la recaptació final d’aquests. La realitat, però, era una altra. La funció fiscal, que havia justificat la creació de la Diputació, va quedar relegada molt aviat a un segon pla. Per davant, hi va prendre forma quelcom que emmanillaria la institució i, alhora, en permetria la pervivència, defugint la dalla dels decrets de Nova Planta durant unes dècades. Parlem, és clar, del deute de la institució en les seues dues manifestacions: el deute públic que es va emetre per a fer front a temps a la liquidació del subsidi i el deute històric que la Diputació va contraure per tal de pal·liar els efectes del primer. Aquells funcionaris del primer trienni es van veure obligats a girar cap a altres alternatives, per una altra banda ja ben esteses a la ciutat de València. Al capdavall, una institució que s’havia ideat com una gestora fiscal, es va convertir en una de les principals institucions a emetre deute públic o deute reial, fins al punt de constituir un dels tres pilars del regne, al costat del municipi de València o la Batllia General. El mercat del crèdit que es va crear al voltant de l’emissió del deute de la Diputació del General va arrelar a la ciutat de València i altres indrets de la Corona d’Aragó i va començar a nodrir-se especialment de les contribucions de les elits urbanes.

      Tota història d’una institució s’enceta pel seu govern. La Diputació, que temps enrere havia sigut una comissió de diputats de les corts, havia guanyat en estructura, recursos i independència. Aquells sis diputats inicials esdevingueren l’executiu de la Diputació del General. Hi figuraven dos diputats per estament, que eren elegits cada tres anys per part dels braços respectius. Constituïen la màxima autoritat al si de la Diputació i la seua funció principal


Скачать книгу